dimecres, 29 d’abril del 2015

Treponema spp.



Nom

Treponema spp.    


Classificació:



CLASSIFICACIÓ TAXONÒMICA
Fílum
Spirochaete
Classe
Spirochaetes
Ordre
Spirochaetales
Família
Spirochaetaceae
Gènere
Treponema


Característiques morfològiques:

Morfologia: Bacils prims, helicoïdals, amb 6-12 espires regulars fusiformes. Estan constituïts de flagels que recorren longitudinalment el microorganisme d’extrem a extrem. Aquests flagels són paraplasmàtics i estan envoltats per una membrana externa.
 
Gram: Gram negatius

Mida: De petites dimensions: de 6 a 15 μm de llarg i de 0,1 a 0,2 μm d’ample. No poden ser visualitzats amb microscopis òptics de fons clar. Sent necessari, com a mínim, l’ús de microscopis electrònics o microscopis òptics de fons obscur.

Motilitat: Mòbils a causa dels moviments de flexió i rotació dels flagels.


Característiques metabòliques:

Tradicionalment considerat com un organisme estrictament anaeròbic, però ara es sap que és microaeròfil.

Totes les varietats de Treponema són capces de fer ús dels aminoàcids com a font d’energia i com de carboni. No ocorre el mateix amb els carbohidrats, els quals sols podem ser utilitzats per un grup reduït de les espècies del gènere Treponema.

La font de poder reductor és la matèria orgànica, al ser microaeròfils el O2 és l’acceptor extern d’electrons.
En conclusió, són quimioorganoheterotrofs.

Característiques ecològiques:

Bacterià bastant fràgil. No suporta els climes secs i les temperatures superiors a 42ºC. Amb un rang de pH entorn el 7,3.
Són sapròfites. Les podem trobar de patògenes en la pell i secrecions, i genitals; i de no patògenes en la placa dental, intestins i genitals.

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:

Com a característiques secundàries (i com a especificitats evolutives): les espècies patògenes dintre d’aquest gènere es caracteritzen per ser altament virulents. Característica resultant: de la presència de proteïnes adhesives de la membrana externa, de la hialuronidasa (que afavoreix la invasió dels teixits vasculars), d’una capa mucoide, i de la producció de fibronectina (evasió de la fagocitosi).

Patologies: Dins del gènere Treponema trobem tant especies patògens com no patògens. Dintre de les patògenes destaquem l’espècie Treponema pàl·lidum causant de la sífilis, la bejel(o sífilis endèmica) i la frambèsia; o l’espècie T. carateum causant de la pinta.



Autors:


Anna Clopés, Guillem Casadevall, Noël Garrido, i Adrià Cortés. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada