dimarts, 28 d’abril del 2015

Clostridium tetani

Nom científic: Clostridium tetani
Nom comú: Bacil de Nicolaier

Classificació taxonòmica:
  • Filum: Firmicutes
  • Classe: Clostridia       
  • Ordre: Clostridiales
  • Família: Clostridiaceae
  • Gènere: Clostridium

Característiques morfològiques:
  • Forma: Bacil agrupats en parelles o cadenes curtes.
  • Mida: 0.3-0.2 x 1.5-20.0 µm.
  • És grampositiu sense càpsula.
  • La motilitat és gràcies a la presència de flagels perítrics tot i que hi ha algunes soques immòbils o aflagelades. (Ref.2)
  • Forma una endòspora terminal esfèrica, la qual té un major diàmetre que la pròpia cèl·lula vegetativa, resistent a la calor i a agents químics. (Ref.1)

Característiques metabòliques:

Clostridium tetani només creix en ambients anoxigènics i té un metabolisme anaerobi estricte. És no sacarolític i catalasa negatiu. (Ref.1,2,3)
Realitza la fermentació d’alguns aminoàcids. (Ref.4)

Característiques ecològiques:
El propi microorganisme és sensible a la calor i als antibiòtics però l’endòspora és resistent a la calor i a la majoria d’antisèptics. (Ref.1)
Les endòspores de Clostridium tetani es poden eliminar amb un tractament amb calor humida a 121ºC durant 15 minuts. A més, aquestes són sensibles a diversos desinfectants, com l’hipoclorit sòdic;  i a diferents antimicrobians, com la penicilina. (Ref.1,2)
Les endòspores generades es troben inactives al sòl i poden ser infeccioses durant més de 40 anys.
Solen trobar-se en zones rurals, càlides (20-30ºC) i humides; a les femtes d’animals com el cavall; i en elements tèxtils, com la llana. També es troben parasitant  el tracte gastrointestinal d’alguns animals. El pH més adequat pel microorganisme és entre 7 i 7.4 (neutres).
Si es vol cultivar in vitro s’ha d’utilitzar el cultiu d’Agar-Sang i forma colònies grisoses. (Ref.3)

Altres característiques:
Clostrydium tetani causa la malaltia del tetànus.
Aquest microorganisme produeix espores que alliberen compostos tòxics anomenats tetanospasmina o toxina tetànica i tetanolisina. Les espores penetren dins de l’organisme a través de mossegades d’animals, ferides en contacte amb sòl contaminat o amb elements punxants.
La tetanospamina és una substància tòxica que bloqueja les senyals nervioses de la medul·la espinal als músculs inhibint l’alliberació de  neurotransmissors. Aquest fet causa espasmes musculars intensos a l’esquena, la mandíbula, el tòrax... (Ref.5)
Es pot prevenir amb la vacuna antitetànica, que inocula la toxina tetànica però de manera que no és tòxica. Aquesta activa la producció d’anticossos contra la tetanospasmina tòxica.
Al ser un microorganisme patogen no té cap aplicació en medicina, biotecnologia...

Bibliografia:
  1.  Ganboa,S. , Pedrique, M. (2012). Características principales de los agentes etiológicos de las enfermedades estudiadas en los casos de la asignatura microbiología. Recuperat des de http://www.ucv.ve/fileadmin/user_upload/facultad_farmacia/catedraMicro/AGENTES_ETIOL%C3%93GICOS_.pdf
  2. Ministerio de Empleo y Seguridad social. (2002). Clostridium tetani. Recuperat des de http://www.insht.es/RiesgosBiologicos/Contenidos/Fichas%20de%20agentes%20biologicos/Fichas/Bacterias/Ficha%20Clostridium%20tetani.pdf
  3. Sabalete,T. (2010). Clostridium ssp. Recuperat des de http://fundacionio.org/img/bacteriology/cont/clostridium.html
  4. Stanier, Roger. (1992). Microbiologia. Recuperat des de https://books.google.es/books?id=2u-6Q2XCMDgC&pg=PA526&lpg=PA526&dq=clostridium+tetani++fermentacion&source=bl&ots=4Ugel9qDSt&sig=R_BeGGxzu5QoBL5DsBrW0WO9tvE&hl=es&sa=X&ei=VbI8VdSbMYe67gbVz4DYDA&ved=0CEwQ6AEwBg#v=onepage&q=clostridium%20tetani%20%20fermentacion&f=false 
  5. Vyas,M. (2014). Tétanos. Recuperat des de http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ency/article/000615.htm

Pilar Comella, Cristina Delgado, Helena Mallén, Míriam Martínez



1 comentari:

  1. Ampliar informació sobre el tipus de metabolisme.
    Les referències es citen per ordre d'aparició.
    Eviteu acabar amb punts suspensius les frases.

    ResponElimina