dimarts, 28 d’abril del 2015

Leuconostoc spp.

Nom científic: Leuconostoc spp.

Classificació:
  • Fílum: Firmicutes
  • Classe: Bacilli
  • Ordre: Lactobacillales
  • Família: Leuconostocaceae
  • Gènere: Leuconostoc


Característiques morfològiques:
  • Forma: coc-bacils o coccoides ovoides.
  • Mida: és de 0,5-0,7µm per 0,7-1,2µm.
  • Són grampositius, catalasa negatius i oxidasa negatius.
  • No tenen mobilitat ni pigmentació.
  • Colònies: petites de <1mm de diàmetre, que poden ser viscoses o llises i d’un color gris-blanc.
  • No formen espores. (Ref. 3,4 i 5)

Característiques metabòliques:

Leucnostoc spp. són heterofermentadors, ja que poden fermentar sucres diversos (pentoses, hexoses i disacàrids), àcids orgànics (citrat i maltat) i aminoàcids; i alguns productes són el lactat, l’etanol, l’acetat i el CO2. (Ref.1,2)
A més, són bacteris de l’àcid làctic, per tant, fermentadors estrictes (no tenen cadena respiratòria per falta d’un sistema de citocroms) i el principal producte fermentatiu és el lactat. Tot i això, són aerotolerants. (Ref.5)
Són quimioorganoheteròtrofs: la font d’energia és química i la matèria orgànica és la font de poder reductor i de carboni. Es dóna reciclatge de NADH, per tant no hi ha un acceptor extern d’electrons. (Ref.3)
Aquests microorganismes tenen un creixement i capacitat biosintètica limitada; requereixen d’un medi ric en vitamines, purines, pirimidines i aminoàcids per créixer.

Característiques ecològiques:
Leuconostoc spp. es troba a la naturalesa i és una part abundant de la microflora dels camps de cultiu. La seva proliferació depèn de la presència de carbohidrats fermentables, per aquesta raó són molt útils a la indústria alimentària. Per això, l’hàbitat més comú d’aquests bacteris són diferents tipus d’aliments processats (licors de sucre i menjars fermentats, com olives, vi, formatge o productes làctics varis), ja sigui com a contaminant o  cultiu iniciador.
El rang de temperatures òptimes pel seu creixement oscil·la entre els 18 i el 25ºC, tot i que hi ha alguna excepció com L.carnosum (la seva temperatura òptima de creixement és de 2ºC). Són bacteris que tenen una gran tolerància als medis àcids, que viuen a pHs entre 4,8 i 9,6.
Degut a la poca capacitat per sintetitzar determinats nutrients cal que el medi on creixi sigui molt ric.
(Ref.5)

Altres característiques:
  • La seva principal aplicació és la producció d’aliments fermentats; per tant, són molt importants en la industria alimentària. (Ref.5)
  • Es caracteritza per ser resistent a la vancomicina (antibiòtic), a diferencia d’altres grampositius (Ref.3 i 4).
  • En l’àmbit mèdic s'utilitzen per la producció de dextrà, que s'utilitza en nombroses aplicacions mèdiques tals com criopreservació, estabilització de proteïnes o formació de complexes ferrosos per el tractament d'anèmies.
  • A més, Leuconstoc carnosum produeix bacteriocines, i aquests s'utilitzen per inhibir Listeria monosytogenes en productes lactis i carnis. (Ref.5)
  • En general, no són considerats patògens de plantes i animals. Malgrat això, Leuconostoc citreum i Leuconostoc pseudomesenteroides han estat aïllats de fonts humanes; des de llavors són considerats patògens oportunistes de molt baixa freqüència i afecten només a pacients immunodepressius. La infecció s’associa a l’ús de dispositius intravasculars o també a través de la pell o el tracte gastrointestinal. Se l’associa a la meningitis, osteomelitis, infeccions del torrent sanguini o de les vies urinàries. (Ref.6).
  • En planes, destacar que hi ha espècies que formen dextrà en la canya de sucre i la remolatxa sucrera, i això provoca el seu deteriorament (Ref.3).

Bibliografia:
  1. Cogan, T., Jordan, K. (1993). Metabolism of Leuconostoc bacteria. Recuperat des de http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030294772131 
  2. Department of Microbiology, Netherlands Institute for Dairy Research (NIZO), Ede, The Netherlands. (1991). Citrat Fermentation by Lactococcus and Leuconostoc spp. Applied and Environmental Microbiology, 57 (12), 1. Recuperat des de http://aem.asm.org/content/57/12/3535.short
  3. Hardy Diagnostics (1998). Leuconostoc. Recuperat des de https://catalog.hardydiagnostics.com/cp_prod/Content/hugo/Leuconostoc.htm
  4. Kulwichit, W., Nilgate, S., Chatsuwan, T., Krajiw, S., Unhausta, C., Chongthaleong, A. (2007). Accuracies of Leuconostoc phenotypic identification: a comparison of API systems and conventional phenotypic assays. BMC Infectious Diseases. Recuperat des de http://www.biomedcentral.com/1471-2334/7/69
  5. MicrobeWiki (2010). Leuconostoc. Recuperat des de https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Leuconostoc
  6. Prescilla, A. (2012). Leuconostoc. Recuperat des de http://www.buenastareas.com/ensayos/Leuconostoc/4901921.html


Pilar Comella, Cristina Delgado, Helena Mallén, Miriam Martínez

1 comentari:

  1. Les referències es citen per ordre d'aparició.
    immunodeprimits no immunodepressius
    microbiota millor que microflora

    ResponElimina