dimarts, 28 d’abril del 2015

Streptomyces spp.

  • NOM

Nom científic: Streptomyces spp.
Nom comú: Sarna comú.

  • CLASSIFICACIÓ

Fílum: Actinobacteria
Classe: Actinobacteria
Ordre: Actinomycetales
Família: Streptomycetaceae
Gènere: Streptomyces

  • CARACTERÍSTIQUES MORFOLÒGIQUES

Morfologia: produeixen hifes vegetatives, molt ramificades i no es fragmenten.
Agrupació: en micelis
Gram:  positiu
Mida: de 0,5 a 2 µm de diàmetre i una longitud indefinida
Motilitat: (gràcies a la dispersió d’espores) immòbil
Pigmentació: forma pigments associats amb les espores (blaus, verdes, grisos, vermells, violetes i grocs)

  • CARACTERÍSTIQUES METABÒLIQUES
Són generalment microorganismes quimioorganòtrofs i tenen un metabolisme oxidatiu. Són catalasa positius, redueixen nitrats a nitrits i degraden adenina, esculina, caseïna, gelatina, midó i tirosina. Per créixer només necessiten una font de carboni adequada, una font de nitrogen inorgànica i sals minerals. La font d’energia és química i la font de carboni és matèria orgànica i inclouen cel·lobiosa, glucosa, glicerol, manosa i trehalosa. Les fonts de nitrogen inclouen amoníac, arginina, asparagina i nitrats.

  • CARACTERÍSTIQUES ECOLÒGIQUES


Streptomyces estan distribuïts en hàbitats terrestres i aquàtics. Molts són sapròfits però alguns formen associacions paràsites amb plantes o animals.
Es troben predominantment en els terres i en la vegetació descomposta. La temperatura òptima de creixement és entre 25°C i 35°C i el pH òptim entre 6,5 i 8.

                      
  • ALTRES CARACTERÍSTIQUES, APLICACIONS O PROBLEMÀTIQUES

Aquests microorganismes desenvolupen un paper molt important en els cicles biogeoquímics de biodegradació, ja que durant el seu creixement secreten una gran varietat d’enzims hidrolítics que permeten degradar polímers insolubles de la matèria orgànica present en el terra. Algunes espècies són patògenes per animals i humans i d’altres són fitopatògens, és a dir que afecten a les plantes.
També és la  principal font natural de metabòlits secundaris bioactius de gran importància: antibiòtics, agents antitumorals, immunosupressors, antivírics, antifúngics, insecticides, antiparàsits, herbicides entre molts altres.


Autors: Irene Cuervas, Laia Madrenas, Helena Port i Meritxell Pujolassos. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada