NOM: Bacillus
Licheniformis.
CLASSIFICACIÓ:
Classificació taxonòmica:
|
|
Fílum
|
Firmicutes
|
Classe
|
Bacilli
|
Ordre
|
Bacillales
|
Família
|
Bacillaceae
|
Gènere
|
Bacillus
|
CARACTERÍSTIQUES
MORFOLÒGIQUES:
Bacillus
Licheniformis és un bacteri en forma de bacil, gram positiu i
extremadament mòbil amb flagels en disposició peritrica. Les colònies de Bacillus Lincheniformis tendeixen a formar cadenes amb
vesícules mucilaginoses als costats a causa de la producció de glutamil.
CARACTERÍSTIQUES
METABÒLIQUES:
Bacillus
Licheniformis és un bacteri anaerobi facultatiu que es caracteritza
per poder créixer i metabolitzar els seus productes en presència d’oxigen i en
absència d’aquest duu a terme processos de fermentació. És un organisme
sapròfit, és a dir, que obté els nutrients de la matèria orgànica.
Per altra banda el poder reductor
també l’obté de la matèria orgànica per tant es dedueix que és un organisme
quimioorganoheteròtrof.
L’organisme en qüestió en
condicions anaeròbiques du a terme processos de fermentació per la qual cosa el
NADH és reciclat de forma interna. Generalment els productes que s’obtenen al final
de les vies de degradació d’aquests bacteris són el lactat el glicerol,
l’acetaldehid, l’acetat i l’etanol si se sotmeten les colònies a diferents
condicions.
També s’ha demostrat que poden
actuar com a organismes desnitrificants.
Estudis recents han demostrat que
Bacillus Licheniformis és capaç de créixer en acetat i 2,3-butandiol i
glucosa quan s’està en medi anaeròbic.
CARACTERÍSTIQUES
ECOLÒGIQUES:
Bacillus
Licheniformis és un bacteri que es troba
comunament en el sòl i plomes d'aus. Majoritàriament aus que tendeixen a
romandre a terra més que l'aire com els pardals i en l'aigua com els ànecs.
Aquests microorganismes es troben sobretot al voltant de la zona del pit de
l'au i el plomatge de les ales. Es creu que aquest bacteri està involucrat en
la muda de les plomes de les aus i la seva coloració a causa dels seus efectes
degradants.
La seva temperatura òptima de
creixement és d’entre 30 i 50 ° C, però també pot sobreviure a temperatures
molt més altes. La temperatura òptima per a la secreció d'enzims és de 37 ° C.
Aquest bacteri pot sobreviure en ambients hostils convertint-se en espores
suportant calor, fred, radiació i altres problemes ambientals i quan les
condicions són òptimes entra en estat vegetatiu. És un bacteri termòfil capaç
de viure en condicions d’altes temperatures.
Una altra característica que
diferencia aquesta espècie de bacillus és el fet que pot sobreviure a
nivells alts de pH gràcies a la producció d’una proteasa.
ALTRES
CARACTERÍSTIQUES, APLICACIONS I PROBLEMÀTIQUES:
Té un cromosoma circular de
4.222.336 pb, que conté 4.208 amb gens codificants, 7 operons rRNA, i 72 gens
d'ARNt.
Filogenèticament és molt pròxim
al gènere B. Sutilus amb regions del genoma molt semblants,
però, encara que siguin similars, es diferencien en la quantitat i la ubicació
de pròfags, elements de transposició, enzims extracel·lulars, i operons de
rutes metabòliques secundàries.
B. licheniformis és un important bacteri comercial perquè s'utilitza
per produir enzims, principalment alfa-amilases, proteases i alguns antibiòtics.
Els enzims es fabriquen en grans quantitats a través de la fermentació.
Com s’ha dit anteriorment produeix
una proteasa que pot sobreviure en un pH alt, aquesta proteasa s’utilitza per a
la producció de detergents de bugaderia per la seva capacitat de ser utilitzat
a temperatures baixes impedint que la roba es
destenyeixi. A part de proteases també produeixen una gran varietat d’enzims
extracel·lulars que estan associats a nutrients.
Ecologistes estan estudiant els
efectes d’aquest microorganisme a les plomes de les aus on s’ha vist que poden
estar relacionats amb l’evolució de la muda i la seva coloració. Alguns
investigadors també han intentat reciclar plomes d’aus per convertir-les en
aliment nutritiu per a bestiar.
Aquest microorganisme també té
activitat antifúngica tot i que el seu ús és qüestionat pels seus efectes
perjudicials sobre els insectes, plantes i algunes espècies marines.
B. licheniformis també es veu capaç de causar intoxicació alimentària
als éssers humans amb productes com la llet crua, productes làctics, verdures,
carns cuites o aliments infantils processats quan hi ha un alt índex d’aquests
microorganismes. Els problemes que pot causar el seu excés són gastroenteritis,
infecció de l’intestí que pot portar a septicèmia (enverinament de la sang a
causa d’una gran quantitat de bacteris a la sang), mal de panxa, diarrea aguda,
vòmits…
Autors:
Adrià Cortés, Guillem Casadevall, Noël Garrido i Anna Clopés.
Autors:
Adrià Cortés, Guillem Casadevall, Noël Garrido i Anna Clopés.
Sutilus no, B. subtilis (en crusiva)
ResponElimina