dimecres, 29 d’abril del 2015

Bacillus Licheniformis

NOM: Bacillus Licheniformis.
 



CLASSIFICACIÓ:

Classificació taxonòmica:
Fílum
Firmicutes
Classe
Bacilli
Ordre
Bacillales
Família
Bacillaceae
Gènere
Bacillus


CARACTERÍSTIQUES MORFOLÒGIQUES:  
Bacillus Licheniformis és un bacteri en forma de bacil, gram positiu i extremadament mòbil amb flagels en disposició peritrica. Les colònies de Bacillus Lincheniformis tendeixen a formar cadenes amb vesícules mucilaginoses als costats a causa de la producció de glutamil.

CARACTERÍSTIQUES METABÒLIQUES:
Bacillus Licheniformis és un bacteri anaerobi facultatiu que es caracteritza per poder créixer i metabolitzar els seus productes en presència d’oxigen i en absència d’aquest duu a terme processos de fermentació. És un organisme sapròfit, és a dir, que obté els nutrients de la matèria orgànica.
Per altra banda el poder reductor també l’obté de la matèria orgànica per tant es dedueix que és un organisme quimioorganoheteròtrof.
L’organisme en qüestió en condicions anaeròbiques du a terme processos de fermentació per la qual cosa el NADH és reciclat de forma interna. Generalment els productes que s’obtenen al final de les vies de degradació d’aquests bacteris són el lactat el glicerol, l’acetaldehid, l’acetat i l’etanol si se sotmeten les colònies a diferents condicions.
També s’ha demostrat que poden actuar com a organismes desnitrificants.
Estudis recents han demostrat que Bacillus Licheniformis és capaç de créixer en acetat i 2,3-butandiol i glucosa quan s’està en medi anaeròbic.

CARACTERÍSTIQUES ECOLÒGIQUES:
Bacillus Licheniformis és un bacteri que es troba comunament en el sòl i plomes d'aus. Majoritàriament aus que tendeixen a romandre a terra més que l'aire com els pardals i en l'aigua com els ànecs. Aquests microorganismes es troben sobretot al voltant de la zona del pit de l'au i el plomatge de les ales. Es creu que aquest bacteri està involucrat en la muda de les plomes de les aus i la seva coloració a causa dels seus efectes degradants.
La seva temperatura òptima de creixement és d’entre 30 i 50 ° C, però també pot sobreviure a temperatures molt més altes. La temperatura òptima per a la secreció d'enzims és de 37 ° C. Aquest bacteri pot sobreviure en ambients hostils convertint-se en espores suportant calor, fred, radiació i altres problemes ambientals i quan les condicions són òptimes entra en estat vegetatiu. És un bacteri termòfil capaç de viure en condicions d’altes temperatures.
Una altra característica que diferencia aquesta espècie de bacillus és el fet que pot sobreviure a nivells alts de pH gràcies a la producció d’una proteasa.



ALTRES CARACTERÍSTIQUES, APLICACIONS I PROBLEMÀTIQUES:
Té un cromosoma circular de 4.222.336 pb, que conté 4.208 amb gens codificants, 7 operons rRNA, i 72 gens d'ARNt.
Filogenèticament és molt pròxim al gènere B. Sutilus  amb regions del genoma molt semblants, però, encara que siguin similars, es diferencien en la quantitat i la ubicació de pròfags, elements de transposició, enzims extracel·lulars, i operons de rutes metabòliques secundàries.
B. licheniformis és un important bacteri comercial perquè s'utilitza per produir enzims, principalment alfa-amilases, proteases i alguns antibiòtics. Els enzims es fabriquen en grans quantitats a través de la fermentació.
Com s’ha dit anteriorment produeix una proteasa que pot sobreviure en un pH alt, aquesta proteasa s’utilitza per a la producció de detergents de bugaderia per la seva capacitat de ser utilitzat a temperatures baixes impedint que la roba es destenyeixi. A part de proteases també produeixen una gran varietat d’enzims extracel·lulars que estan associats a nutrients.
Ecologistes estan estudiant els efectes d’aquest microorganisme a les plomes de les aus on s’ha vist que poden estar relacionats amb l’evolució de la muda i la seva coloració. Alguns investigadors també han intentat reciclar plomes d’aus per convertir-les en aliment nutritiu per a bestiar.
Aquest microorganisme també té activitat antifúngica tot i que el seu ús és qüestionat pels seus efectes perjudicials sobre els insectes, plantes i algunes espècies marines.

B. licheniformis també es veu capaç de causar intoxicació alimentària als éssers humans amb productes com la llet crua, productes làctics, verdures, carns cuites o aliments infantils processats quan hi ha un alt índex d’aquests microorganismes. Els problemes que pot causar el seu excés són gastroenteritis, infecció de l’intestí que pot portar a septicèmia (enverinament de la sang a causa d’una gran quantitat de bacteris a la sang), mal de panxa, diarrea aguda, vòmits…

Autors: 

Adrià Cortés, Guillem Casadevall, Noël Garrido i Anna Clopés. 

1 comentari: