dimecres, 29 d’abril del 2015

Clostridium perfringens

Clostridium perfringens

Classificació:
-          Domini: Bacteria
-          Fílum: Firmicutes
-          Classe: Clostridia
-          Ordre: Clostridiales
-          Família: Clostridiaceae
-          Gènere: Clostridium
-          Espècie: Perfringens

Característiques morfològiques: Són bacils que es troben agrupats en parelles o en petites cadenes. Es tracta de bacteris Gram positius sense mobilitat, d’una mida gran (1 µm d'ample per 4 µm de llarg) i formador d’endòspores.

Característiques metabòliques:
Són organismes quimioorganotròfics anaeròbics estrictes. Són respiradors anaeròbics que utilitzen el nitrat com a acceptor final d’electrons i fermentadors facultatius que acaben generant grans quantitats de CO2 per fermentació butírica.

Característiques ecològiques:
Clostridium perfringens sol ser present a l’intestí humà i al sistema digestiu d’organismes homeoterms. També es pot trobar en forma d’espora (que pot germinar en ambients anoxigènics) al sòl, en aigües residuals, al fons marí i en aliments.
A través de l’esporulació tenen la capacitat de viure en ambients poc favorables com temperatures elevades, dessecació, pH extrems i falta de nutrients.

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:
Podem diferenciar 5 tipologies diferents de Clostridium perfringens segons les toxines presents en l'organisme: A, B, C, D i E, tot i que als humans només l’afecten el tipus A i C.

Aquests microorganismes poden desenvolupar 3 principals malalties:
  • Gangrena gasosa: és una infecció que produeix gas dins dels teixits gangrenats. L’expansió dels gasos obren i separen els teixits, exposant progressivament els teixits sans a la infecció.
  • Intoxicació alimentària: les espores sobreviuen en carns que es consumeixen després de mantenir-les calentes durant un llarg període de temps. La intoxicació ve precedida de forts dolors abdominals i diarrea.
  • Enteritis necròtica: aquesta malaltia, que sol ser fatal, causa la infecció i necrosi de la mucosa intestinal. Igual que la intoxicació alimentària, és causada per la ingesta d’una gran quantitat d’aliments amb gran quantitat d’aquest microorganisme.


Aquest microorganisme també ens serveix com a indicador fecal de l'aigua.

Autors: Jordi Amagat, Marc Expòsit, Marcel McCullough i Aleix Lluansí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada