Clostridium perfringens
Classificació:
-
Domini: Bacteria
-
Fílum: Firmicutes
-
Classe: Clostridia
-
Ordre: Clostridiales
-
Família: Clostridiaceae
-
Gènere: Clostridium
- Espècie: Perfringens
Característiques morfològiques:
Són bacils que es troben agrupats en parelles
o en petites cadenes. Es tracta de bacteris Gram positius sense
mobilitat, d’una mida gran (1 µm d'ample per 4
µm de llarg) i formador d’endòspores.
Característiques metabòliques:
Són organismes quimioorganotròfics anaeròbics estrictes. Són respiradors anaeròbics que utilitzen el nitrat com a
acceptor final d’electrons i fermentadors facultatius que acaben generant grans
quantitats de CO2 per fermentació butírica.
Característiques ecològiques:
Clostridium perfringens sol ser present a l’intestí humà i al sistema
digestiu d’organismes homeoterms. També es pot trobar en forma d’espora (que
pot germinar en ambients anoxigènics) al sòl, en aigües residuals, al fons marí i en
aliments.
A través de l’esporulació tenen
la capacitat de viure en ambients poc favorables com temperatures elevades,
dessecació, pH extrems i falta de nutrients.
Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:
Podem diferenciar 5 tipologies
diferents de Clostridium perfringens segons les toxines presents en
l'organisme: A, B, C, D i E, tot i que als humans només l’afecten el tipus A i
C.
Aquests
microorganismes poden desenvolupar 3 principals malalties:
- Gangrena gasosa: és una infecció que produeix gas dins dels teixits gangrenats. L’expansió dels gasos
obren i separen els teixits, exposant progressivament els teixits sans a
la infecció.
- Intoxicació alimentària: les
espores sobreviuen en carns que es consumeixen després de mantenir-les
calentes durant un llarg període de temps. La intoxicació ve precedida de
forts dolors abdominals i diarrea.
- Enteritis necròtica: aquesta
malaltia, que sol ser fatal, causa la infecció i necrosi de la mucosa
intestinal. Igual que la intoxicació alimentària, és causada per la
ingesta d’una gran quantitat d’aliments amb gran quantitat d’aquest
microorganisme.
Aquest microorganisme també ens serveix com a indicador fecal de l'aigua.
Autors: Jordi Amagat, Marc Expòsit, Marcel McCullough i Aleix Lluansí
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada