dimarts, 28 d’abril del 2015

Neisseria spp.

  • NOM: Neisseria spp.

  • CLASSIFICACIÓ:
Fílum: Proteobacteria
Classe: Beta Proteobacteria
Ordre: Neisseriales
Família: Neisseriaceae
Gènere: Neisseria

  • CARACTERÍSTIQUES MORFOLÒGIQUES:

Morfologia: coc
Agrupació: diplococ
Gram: negatiu
Mida: 1µm
Motilitat: nul·la

  • CARACTERÍSTIQUES METABÒLIQUES: 
Les espècies de Nisseria són oxidasa positius i aerobis estrictes, per tant, utilitzen l’oxigen com acceptor d’electrons. Tot i que hi pot haver alguna espècie que creixi en condicions anaeròbiques. La majoria són també catalasa positius. La font de carboni permet diferenciar diferents espècies dins del gènere Nisseria: N. gonorrheae utilitza només glucosa, i N. meningitidis utilitza tant glucosa com maltosa.

  • CARACTERÍSTIQUES ECOLÒGIQUES: 

Aquest ampli grup de bacteris colonitzen la musoca nasal de l’home i altres animals. El seu rang de temperatures òptimes és entre 35 to 37 °C. En general, són sensibles als agents fisicoquímics com les altes temperatures, la dessecació i els metalls pesats.No són mai presents al sòl, ni a l’aigua

  • ALTRES CARACTERÍSTIQUES, APLICACIONS O PROBLEMÀTIQUES:

De les onze espècies que inclou aquest gènere, només dues són patògens. N. gonorrhoeae (nissèria de la gonorrea), provoca la gonorrea i Neisseria meningitidis (nissèria de la meningitis). Com a patògens estrictes en humans, estan molt ben adaptats a l’ambient de l’hoste i han desenvolupat diferents mecanismes per adaptar-se millor als petits canvis que hi pugui haver i així evitar la seva eliminació per part del sistema immunitari. La infecció d’aquests dos patògens es tracta amb antibiòtics des de ja fa 70 anys, tot i que cada cop es troben més soques resistents.


Autors: Irene Cuervas, Laia Madrenas, Helena Port i Meritxell Pujolassos.

1 comentari:

  1. Colonitzen diferents zones segons l’espècie:. N meningitidis: al tracte respiratori superior. N gonorrhoeae: al tracte genito-urinari.

    ResponElimina