dimarts, 28 d’abril del 2015

Clostridium botulinum



Clostridium botulinum

Classificació:

Domini: Prokaryota

Regne: Bacteria

Fílum: Firmicutes

Classe: Clostridia

Ordre: Clostridiales

Família: Clostridiaceae

Gènere: Clostridium 

Característiques morfològiques:
Bacil rectes o lleugerament corbats i llargs, Gram +,sense càpsula, 0.5-2 micròmetres d'ample i 2-10 micròmetres de llarg, formador d'espores subterminals, pot aparèixer de forma individual, agrupat per parelles o cadenes i flagel·lació peritrica.

Característiques metabòliques:
Fermentació aminoàcids (glicina, prolina, fenilalanina i leucina) que serveixen com a font energia i poder reductor, i quitina, usada com a font de C i N[1]. Alguns poden fer glicòlisi.

Característiques ecològiques:
Per créixer necessita un ambient anaerobi o de baixes concentracions d’oxigen i no halòfil (concentracions altes sals). El seu rang de pH òptim es troba entre 4.6-8.9. Generalment se'l troba en forma d'espora, que és resistent a altes pressions, radiació UV i temperatures de fins a 121ºC o 85º segons la varietat. El rang de temperatures en les quals pot créixer és de 3-48ºC[2]. Es pot trobar l'espora als sòls i sediments aquàtics, al tracte intestinal d'aus, peixos i marisc, així com en productes agrícoles, com la mel i les verdures[3]. Existeixen fins a set tipus de Clostridium botulinum.  


Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:
Durant l'esporulació genera la toxina botulínica, una neurotoxina que produeix la malaltia del botulisme, caracteritzada per el bloqueig de l'alliberament d'acetilcolina, la qual cosa provoca paràlisi muscular i la mort per asfixia. Amb 70 μg per via oral es pot provocar la mort a un humà. Es una arma biològica prohibida per diferents convencions. Pot ser usada per a l'eliminació d’arrugues i certs problemes neuromusculars.

Bibliografia

[1] Microbe Wiki. (2013). Clostridium botulinum Neurotoxins. Recuperat des de



[2] University of Nebraska. (2005). Clostridium botulinum. Recuperat des de http://www.foodsafety.unl.edu/pathogens/botulinum.html
 

[3] Public Health Agency of Canada. (2011). Clostridium botulinum: pathogen safety data sheet – infectious substances. Recuperat des de http://www.phac-aspc.gc.ca/labbio/res/psds-ftss/clostridium-eng.php


Pedro Juan Buigues, Manuel Cano, Ismael Chaguaceda, Eric de Bernardo

1 comentari:

  1. La toxina de C. botulinum provoca una paràlisi flàccida a diferència de la de C. tetanii que provoca contracció muscular.
    Es sol associar a consum de menjar enllaunat en mal estat.

    ResponElimina