Clostridium botulinum
Classificació:
Domini: Prokaryota
Regne: Bacteria
Fílum: Firmicutes
Classe: Clostridia
Ordre: Clostridiales
Família: Clostridiaceae
Gènere: Clostridium
Característiques morfològiques:
Bacil rectes o lleugerament
corbats i llargs, Gram +,sense càpsula, 0.5-2 micròmetres d'ample i 2-10
micròmetres de llarg, formador d'espores subterminals, pot aparèixer de forma
individual, agrupat per parelles o cadenes i flagel·lació peritrica.
Característiques
metabòliques:
Fermentació aminoàcids
(glicina, prolina, fenilalanina i leucina) que serveixen com a font energia i
poder reductor, i quitina, usada com a font de C i N[1]. Alguns
poden fer glicòlisi.
Característiques
ecològiques:
Per créixer necessita un
ambient anaerobi o de baixes concentracions d’oxigen i no halòfil
(concentracions altes sals). El seu rang de pH òptim es troba entre 4.6-8.9. Generalment
se'l troba en forma d'espora, que és resistent a altes pressions, radiació UV i
temperatures de fins a 121ºC o 85º segons la varietat. El rang de temperatures
en les quals pot créixer és de 3-48ºC[2]. Es pot trobar l'espora als
sòls i sediments aquàtics, al tracte intestinal d'aus, peixos i marisc, així
com en productes agrícoles, com la mel i les verdures[3]. Existeixen
fins a set tipus de Clostridium botulinum.
Altres característiques,
aplicacions o problemàtiques:
Durant l'esporulació genera la
toxina botulínica, una neurotoxina que produeix la malaltia del botulisme,
caracteritzada per el bloqueig de l'alliberament d'acetilcolina, la qual cosa
provoca paràlisi muscular i la mort per asfixia. Amb 70 μg per via oral es pot
provocar la mort a un humà. Es una arma biològica prohibida per diferents
convencions. Pot ser usada per a l'eliminació d’arrugues i certs problemes
neuromusculars.
Bibliografia
[1] Microbe Wiki.
(2013). Clostridium botulinum Neurotoxins. Recuperat des de
[2] University of Nebraska.
(2005). Clostridium botulinum. Recuperat des de http://www.foodsafety.unl.edu/pathogens/botulinum.html
[3] Public Health Agency of
Canada. (2011). Clostridium botulinum: pathogen safety data sheet –
infectious substances. Recuperat des de http://www.phac-aspc.gc.ca/labbio/res/psds-ftss/clostridium-eng.php
Pedro Juan
Buigues, Manuel Cano, Ismael Chaguaceda, Eric de Bernardo
La toxina de C. botulinum provoca una paràlisi flàccida a diferència de la de C. tetanii que provoca contracció muscular.
ResponEliminaEs sol associar a consum de menjar enllaunat en mal estat.