dimecres, 29 d’abril del 2015

Corynebacterium spp.

Nom científic: Corynebacterium spp.

Classificació: (Ref.1)
  • Fílum: Actinobacteria
  • Classe: Actinobacteriade
  • Ordre: Actinomycetales
  • Família: Corybactericeae
  • Gènere: Corynebacterium

Característiques morfològiques: (Ref.1)
  • Forma: bacils
  • Mida: de 2 a 6µm de longitud i 0.5µm de diàmetre.
  • Són grampositius i tenen un alt percentatge en G-C.
  • Són catalasa positius i no presenten càpsula.
  • Són immòbils i no tenen pigmentació.
  • Presenten pili i tenen paret cel·lular.
  • No formen espores.

Característiques metabòliques:


Són bacteris anaeròbics i aeròbics facultatius.
Són quimioorganotròfics.
Aquests tipus de bacteris necessiten biotina per el seu creixement i soques necessiten tiamina i acid p-aminobenzoic; alguns també requereixen de lípids. (Ref.4)


Característiques ecològiques:

Corynebacterium presenta un creixement lent, a una temperatura òptima de 37 ºC durant 24-48 hores. Tot i que hi ha espècies amb variacions, com la C. sepedonicum, que la seva temperatura òptima per créixer és de 18-21 ºC i la màxima al voltant de 30 ºC. Es troben àmpliament distribuïdes a la naturalesa: sòl, aigua, productes alimentaris, mucosa i pell de l’home i dels animals. Les espècies Corynebacterium bovis, C. mutissium, C. xerosi i C. hoffmani habiten a la pell de tots els éssers humans, especialment a la zona axil·lar. Quan detecten la suor es multipliquen donant lloc a la característica olor de les aixelles.
Solen créixer en medis simples, com medi de Loeffler, agar sang i telurit potàssic formant colònies grisoses d’aspecte granular. (Ref.2)


Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:

Les espècies no patògenes són utilitzades en processos industrials de gran interès, com la producció d’aminoàcids, la producció de nucleòtids i altres factors nutricionals. A més, s’usen per a la bioconservació d’esteroides, degradació d’hidrocarburs, maduració de formatges i producció d’enzims. Algunes espècies són productores d’antibiòtics i agents antitumorals. C. glutamicum produeix àcid glutàmic en condicions aeròbies, usat en indústria alimentària com a glutamat monosòdic per a la producció de salsa de soja i el iogurt.Per altra banda, hi ha espècies de Corynebacterium que són patògenes. C. renale causa cistitis, uretritis i pielonefritis en vaques i abscessos renals en porcs. C. pseudotuberculosis pot formar part de la flora normal de pell i mucoses. No obstant, causa limfadenitis en ovelles i cabres (rares vegades en vaques i homes). Produeix limfangitis ulcerativa en cavalls i mules. C. Diphthariae lisogenitzada per un bacteriòfag anomenat fag secreta una toxina diftèrica que causa la diftèria, de la qual se’n troben dues formes: la diftèria respiratòria i la diftèria cutània. La resta són gairebé tots oportunistes i per a produir una infecció es requereix la presència de pacients immunodeprimits. Poden provocar altres malalties com faringitis, infeccions a la pell… (Ref.3)


Bibliografia:
  1. Docsetools (2014). Corynebacterium. Recuperat des de http://docsetools.com/articulos-de-todos-los-temas/article_35131.html
  2. http://s3.amazonaws.com/publicationslist.org/data/m.letek/ref-12/Diploma%20degree.pdf (4)
  3. Jones, I. (2013). Corynebacterium. Recuperat des de http://es.slideshare.net/IngriidJones/corynebacterium-16725380?related=1 
  4. Wikipedia (2014). Corynebacterium. Recuperat des de http://es.wikipedia.org/wiki/Corynebacterium

Pilar Comella, Cristina Delgado, Helena Mallén, Míriam Martínez

1 comentari:

  1. Pel que fa a la morfologia cel·lular, són bacils però pleomòrfics. De vegades presenten aspecte corbat, en forma de V. Quan es fan créixer en medi Loeffler i es tenyeixen s'observen com a lletres xineses.

    El medi de Loeffler o l'agar sang i telurit potàssic no són medis senzills sinó més aviat complexos.

    La diftèria és una malaltia que afecta al tracte respiratori superior (faringolaringitis) que cursa amb edema (sortida de líquid), inflamació i formació de pseudomembranes.

    ResponElimina