dimarts, 28 d’abril del 2015

Brucella ssp.

Fitxa de diversitat de microorganismes i aplicacions
Autors: Clara Ferrer, Heura Domènech i Anna Torrecillas

Brucella ssp.

Fílum: Proteobacteria 
Classe: Alphaproteobacteria
Ordre: Rhizobiales
Família: Brucellaceae
Gènere: Brucella

Característiques generals
Les espècies de Brucella (descrites el 1920 per Meyer i Shaw) són coccobacils gramnegatius de 0,5-0,7μm de diàmetre per 0,6-1,5μm de llargada. Són bacteris aeròbics intracel·lulars facultatius, patògens, de color vermell en la tinció de Zielh-Neelsen, amb absència de càpsula, presència de flagels o plasmidis nadius, i que no generen espores. El gènere Brucella es compon de sis espècies clàssiques: Brucella melitensis (cabres i ovelles), Brucella abortus (bovins), Brucella suis (porcs), Brucella canis (gossos), Brucella ovis (ovelles) i Brucella neotomae (rates de fusta). Brucella és inusual en diversos aspectes. El bacteri no presenta factors de virulència clàssics, com ara càpsules, proteases secretades, exotoxines, endotoxines, pili o fímbries, i la seva patogenicitat lipopolisacàrida no és típica.

Característiques metabòliques
El metabolisme de Brucella és principalment oxidatiu i mostra poca acció en hidrats de carboni en els mitjans convencionals. Les espècies són aeròbies, però algunes requereixen una atmosfera amb CO2. La multiplicació és lenta a la temperatura òptima de 37°C i es necessita un medi enriquit per donar suport al creixement adequat.

Característiques ecològiques
El creixement de les espècies es dóna en Blood Agar (BA), Chocolate Agar (CA) i MacConkey Agar (MAC) en 48h. Les colònies de Brucella es fan visibles en medis sòlids adequats en 2-3 dies. Les colònies de Brucella són llises, petites, rodones, convexes... 

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques 
La virulència de Brucella depèn de la maduració del seu vacúol per evitar les respostes immunes innates i per arribar al seu nínxol replicatiu associat amb el reticle endoplasmàtic. Els bacteris del gènere Brucella són els agents causants de la brucel·losi, una zoonosi a tot el món que afecta una àmplia gamma de mamífers, incloent el bestiar i els éssers humans. Quatre espècies de Brucella poden causar malaltia en humans: B. melitensisB. abortusB. suis i B. canis.
En l’home, la brucel·losi es caracteritza per febre aguda ondulant, mal de cap, suors nocturns i fatiga. La malaltia es transmet per la ingesta d'aliments contaminats com la llet i el formatge que provenen d’animals infectats.

1 comentari:

  1. Què són les cadenes de S dels LPS??
    Poden sobreviure als neutròfils i monòcits dels nòduls limfàtics.

    ResponElimina