dimarts, 28 d’abril del 2015

Aeromonas hydrophila

Fitxa de diversitat de microorganismes i aplicacions
Autors: Clara Ferrer, Heura Domènech i Anna Torrecillas

Aeromonas hydrophila

Fílum: Proteobacteria
Classe: Gammaproteobacteria
Ordre: Aeromonadales
Família: Aeromonadaceae
Gènere: Aeromonas

Característiques generals
La espècie Aeromonas hydrophila (aïllada d’humans l’any 1946 per Ferguson i Henderson) és un eubacteri heteròtrof gramnegatiu que principalment habita en zones càlides. Aquest bacteri presenta forma de bacil curt de diàmetre d’entre 0,3-1,0 µm i longitud d’entre 1,0-3,5 µm. Es presenta sol, en parelles o en cadenes curtes i és mòbil ja que té un flagel polar.
Aeromonas hydrophila no forma càpsula ni espores, però si s’ha vist que presenten una capa S. Té un alt contingut de C:G en el seu DNA. És considerat un bacteri patogen potencial pels humans i presenten com a factors de virulència: enterotoxines, hemolisines, citotoxines, adhesines, leucocidina i proteases. Presenta resistència a antibiòtics i a ambients freds.

Característiques metabòliques
Aeromonas hydrophila és un bacteri aerobi o anaerobi facultatiu amb metabolisme respiratori i fermentatiu. Utilitza oxigen com a acceptor d’electrons. Oxidasa i catalasa positiu. Redueix els nitrats però no desnitrifiquen. Catabolitza la glucosa i altres carbohidrats formant àcids i, sovint, gas. També utilitza diferents sucres i àcids orgànics com a font de carboni. La temperatura de creixement òptima per aquesta espècie de bacteris és entre 22-28ºC i un pH elevat. Tanmateix, Aeromonas hydrophila també pot créixer  temperatures baixes, aproximadament 5ºC, però no pas en pHs baixos.

Característiques ecològiques
Aquesta espècie de bacteris ocupa una gran varietat d’habitats, principalment abunda en aigües dolces i salobres. Per altra banda, Aeromonas hydrophila forma part de la microbiota de mol•luscs, peixos d’aigua dolça i altres poiquiloterms. També s’han trobat diferents soques en vegetals, peix, carn, llet i derivats, etc.

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques
La gran majoria d’espècies del gènere Aeromonas pot causar un gran llistat de malalties en animals. Aeromonas hydrophila, específicament, és un patogen oportunista que pot provocar malalties en mol•luscs, peixos, amfibis, rèptils i vertebrats (entre aquests els humans). Les principals fonts però on pot infectar aquest bacteri són: l’aigua, el sòl i els aliments contaminats.
La seva capacitat de virulència depèn, principalment, de la dosis d’infecció. Per a poder actuar aquesta ha de ser elevada. En humans, aquesta soca pot causar malalties extraintestinals com: septicèmia, síndrome urèmica hemolítica, meningitis, endoconditis i malalties oculars, entre d’altres. Aeromonas hydrophila actua sobre adults immunocompromesos i menors de dos anys amb complicacions clíniques.

1 comentari: